logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Statystyka, zadanie nr 6147

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

matt
post贸w: 2
2020-02-03 23:06:04

Witam serdecznie.
Kieruj臋 si臋 z ogromn膮 pro艣b膮. Musz臋 wykona膰 analiz臋 niezawodno艣ci dw贸ch lokomotyw przy u偶yciu metody Weibull, najlepiej w programie Statistica.
Wykonana analiza ma s艂u偶y膰 do por贸wnania dw贸ch lokomotyw EU07/EP07 z lokomotyw膮 EP09.
Statystyka ma si臋 opiera膰 na opracowanej statystyce wyst膮pienia usterek w momencie danego przebiegu.
Ka偶da usterka zosta艂a okre艣lona dok艂adnym przebiegiem w momencie wyst膮pienia. Np. usterka przetwornicy, uk艂adu elektrycznego w lokomotywie EU07/EP07 wyst膮pi艂a po przejechaniu 453535km.
Dodatkowo opracowa艂em dla ka偶dego rodzaju podzespo艂u (elektryczny, pneumatyczny, mechaniczny) procentowy wsp贸艂czynnik odnosz膮cy si臋 do danego urz膮dzenia na poszczeg贸lnej lokomotywie.
Mam zainstalowa艂em pr贸bn膮 wersj臋 programu Statistica 13.1, m贸j problem, 偶e nie mam poj臋cia w jaki spos贸b mam przeprowadzi膰 t膮 analiz臋 Weibull. Nie potrafi臋 podstawi膰 prawid艂owo danych aby to mia艂o sens.
W swoim zadaniu wzoruj臋 si臋 na opracowaniu zawartym w poni偶szym artykule>

https://www.czasopismologistyka.pl/artykuly-naukowe/send/318-artykuly-na-plycie-cd-3/6486-artykul

Poni偶ej fragmenty mojego opracowania: Ca艂o艣膰 zawiera od 1 do 59 przypadk贸w usterek dla ka偶dej z obu lokomotyw oraz procentowy wsp贸艂czynnik dla ka偶dego podzespo艂u (elektryczny, pneumatyczny, mechaniczny) dla ka偶dej z obu lokomotyw.

https://images92.fotosik.pl/313/25be82ae0f57b359.jpg

Czy m贸g艂by kto艣 mi wyt艂umaczy膰 jak nale偶y to zrobi膰 aby uzyska膰 ocen臋, analiz臋 niezawodno艣ci, por贸wnanie obu lokomotyw z zebranych danych? Nie wiem zupe艂nie jak to zrobi膰 aby uzyska膰 te wszystkie wyliczenia oraz wykresy po rozk艂adzie metod膮 Weibull.
Z g贸ry bardzo dzi臋kuj臋 za pomoc, pozdrawiam

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj