logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Geometria, zadanie nr 6159

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

konstrukt
post贸w: 1
2020-03-18 21:16:54

Witam serdecznie,

na wst臋pie chcia艂em si臋 przywita膰 :).

Przyuczam si臋 do zawodu konstruktora element贸w 3d, pracuj臋 w艂a艣nie nad stworzeniem dachu dla pewnego piecyka. M贸g艂bym ogarn膮膰 zagadnienie \"na piechot臋\", ale uwa偶am, 偶e to bez sensu, bo po 1) niczego si臋 nie naucz臋, po 2) przy ka偶dej tego typu konstrukcji musia艂bym tak dzia艂a膰, a to czasoch艂onne.

Mam do wykonania, tak jak wspomnia艂em, dach piecyka (w miejscu tego wycinka pier艣cienia oznaczonego przerywan膮 lini膮, tzw. ring):

https://tinypic.pl/in528xcsbgmc

Jest on osadzony na \"noskach\", a do wykorzystania mam dwa rodzaje nieforemnych cegie艂 A i B, tak zwanych klin贸w:

https://tinypic.pl/g45stna5efjh

Dobrze, to s膮 wszystkie dane. Mi臋dzy poszczeg贸lnymi ceg艂ami mo偶e by膰 1-1,5 mm zaprawy. Z za艂o偶enia, taki dach powinien by膰 zbudowany na wycinku pier艣cienia, kt贸rego 艣rodek znajduje si臋 w wierzcho艂ku tr贸jk膮ta r贸wnoramiennego, tak jak jest pokazane na pierwszym rysunku. Jednak nie 偶yjemy w idealnym 艣wiecie, wi臋c jak dach b臋dzie troszk臋 ni偶ej lub troszk臋 wy偶ej, nic si臋 nie stanie (tolerancja to 58-62 stopnie mi臋dzy 艣cianami wierzcho艂ka tego偶 tr贸jk膮ta).

Ceg艂y A i B mog膮 by膰 u艂o偶one dowoln膮 kolejno艣ci膮, byleby finalnie ring si臋 zamkn膮艂 i spe艂nia艂 w.w. wymagania. W 艣rodku tego wycinka pier艣cienia jedna z cegie艂 mo偶e by膰 przeci臋ta lini膮 symetrii lub do linii symetrii mog膮 przylega膰 dwie ceg艂y z dw贸ch jej stron.

Pami臋tam, 偶e na optymalizacji matematycznej robili艣my podobne zadania, ale nie mog臋 spasowa膰 偶adnego pod to. B臋d臋 zobowi膮zany, je偶eli kto艣 poka偶e mi jak膮艣 metod臋 do obliczania tego typu kwestii, tj. ile jest potrzebne i jakich cegie艂.

Pozdrawiam serdecznie

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj