logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Inne, zadanie nr 6287

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

penelopa38
post贸w: 18
2020-05-19 16:25:50

Permutacje/Kombinatoryka Uwaga Te zadania WR脫CI艁Y TU PO RAZ DRUGI!! Mam n贸偶 na gardle! Kto艣 pomo偶e? Wcze艣niej by艂y rozwi膮zane zad: 6324 okaza艂o si臋 偶e z艂e ,teraz dosta艂am wytyczne ale ja ju偶 zupe艂nie si臋 zakr臋ci艂am!PROSZ臉 pom贸偶cie!Trzeba to rozpisa膰 i poda膰 wynik ale ja ju偶 sama nie wiem o co chodzi?!Musz臋 to wys艂a膰 dzi艣 do 22! Tre艣膰 zadania i jednocze艣nie komentarze pana od matmy sa tu zawarte.

Zadanie 1.Na ile r贸偶nych sposob贸w mo偶na ustawi膰 w szeregu: a) cztery osoby 4!; b) pi臋膰 os贸b 5!;c)dziesi臋膰 os贸b 10!.
Zadanie 2.Na ile r贸偶nych sposob贸w mo偶na posadzi膰 przy okr膮g艂ym stole: a) cztery osoby (4!/4)= 3! ,gdy偶 wa偶ne tutaj jest kto siedzi ko艂o kogo(niech osoby oznaczone b臋d膮 ABCD, w贸wczas posadzenie os贸b w kolejno艣ci ABCD,BCDA,CDAB,DABC jest tym samym ustawieniem os贸b wzgl臋dem siebie, dlatego 4! dzielimy przez 4;zaznaczcie na okr臋gu punkty ABCD i przeanalizujcie opisan膮 sytuacj臋); b) pi臋膰 os贸b 4! ;c)dziesi臋膰 os贸b 9!.
Zadanie 3. Na ile r贸偶nych sposob贸w mo偶na ustawi膰 w szeregu czterech ch艂opc贸w i trzy dziewczynki tak, aby: a)najpierw sta艂y dziewczynki, a potem ch艂opcy 3! razy4! b)pierwszy sta艂 ch艂opiec 4 razy 6!; c)pierwszy i ostatni sta艂 ch艂opiec 4razy5!razy3.

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj