logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Statystyka, zadanie nr 6598

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

pawko
post贸w: 2
2022-02-15 15:42:04

Cze艣膰

Przychodz臋 do Was z nast臋puj膮cym pytaniem z zakresu statystyki. Mam pewne przypuszczenia, oparte na do艣wiadczeniu, i potrzbowa艂bym to przeku膰 w dow贸d matematyczny.
Do rzeczy.
Mam w pracy arkusz excelowy a kt贸rym rejestrujemy i analizujemy trendy danych.
Plik jest stworzony przez osob臋, kt贸ra ju偶 nie pracuje i nie wiem sk膮d czerpa艂膮 wiedz臋.
W pliku kalkulujemy \"Occurence\" czyli prawdopodobie艅stwo wyst膮pienia. Formu艂a, zale偶nie od uzyskanej liczby, powoduje, 偶e wy艣wietlany jest jeden z wynik贸w: cz臋sto, prawdopodobne, okazjonalne, sporadyczne, nieprawdopodobne.
Mamy 12 ostatnich miesi臋cy, dla kt贸rych badamy trendy.
Dla ka偶dego miesi膮ca mamy policzone ($\frac{warto艣膰 - 艣rednia}{odchylenie standardowe}$.
Nast臋pnie na bazie uzyskanych 12-tu wynik贸w liczymy zmienn膮 \"occurence\" wg poni偶szego wzoru:
occurence = (ilo艣膰 >=4)*12 + (ilo艣膰 <4 i ilo艣膰 >=3)*3 + (ilo艣膰 <3 i ilo艣膰 >=2)*1.5 + (ilo艣膰 <2 i ilo艣膰 >=1)*1
Dla 12-tu liczb sk艂adowych/miesi臋cy metod膮 pr贸b i b艂臋d贸w nie udaje mi si臋 uzyska膰 sumy wi臋kszej od 6.
Zauwa偶y艂臋m,偶e gdy pod uwag臋 wzi膮艂bym 14 okres贸w, to max suma wynios艂aby 7.
Wg mnie jest tutaj zale偶no艣膰.
Problem w tym, 偶e kto艣 jak pisa艂 formu艂臋 na przypisanie jednej z pi臋ciu warto艣ci \"occurence\", uwzgl臋dni艂 r贸wnie偶 mo偶liwe warto艣ci >6.
I tutaj jest dla mnie zagw贸zdka, bo mam przeczucie, 偶e nie jeste艣my w stanie uzyska膰 wi臋cej jak 6 ( w przypadku 12stu miesi臋cy).
6 uzyska艂em kiedy po艂owa miesi臋cy ma warto艣膰 \"x\" a druga po艂owa \"y\"

Z g贸ry dzi臋kuj臋 za wszelk膮 pomoc.

Pozdrawiam
Pawe艂

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj