Konkursy, zadanie nr 171
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
nemo post贸w: 3 | 2014-10-07 10:44:27witajcie! \"rozpracowuj臋\" wzory do pewnej gry. w grze tej warto艣膰 procentowa skuteczno艣ci np. zbroi wyliczana jest z warto艣ci jednostkowej oraz poziomu postaci. tu nie ma problemu: X=A/(A+f(L)) gdzie X - warto艣膰 %, A - warto艣膰 jednostkowa oraz f(L) - inna warto艣膰 dla ka偶dego poziomu. i w艂a艣nie to f(L) stanowi dla mnie zagadk臋. warto艣膰 tej funkcji jest prosta do wyliczenia z posiadanych X oraz A, jednak ja chcia艂bym pozna膰 WZ脫R. wypisa艂em wi臋c par臋 znanych mi warto艣ci w tabelce i pr贸bowa艂em dopasowa膰 co艣 intuicyjnie, jednak bez powodzenia, a czuj臋, 偶e to jest raczej prosty, \"okr膮g艂y\" wz贸r. tak wygl膮da tabelka i wykres: ![]() zielona kolumna to poziom a nast臋pna to f(L). jej wykres na zielono. i teraz te szukane: 偶贸艂ta kolumna to wsp贸艂czynnik r贸偶ni膮cy kolejne poziomy f(L+1)/f(L), wykres na 偶贸艂to. niebieska kolumna to wsp贸艂czynnik r贸偶ni膮cy dany poziom od pierwszego poziomu f(L)/f(1). wydaje mi si臋, 偶e wi臋kszy sens ma szukanie tej niebieskiej, bo nie trzeba wtedy liczy膰 poprzednich warto艣ci. w jaki spos贸b rozgry藕膰, jaka to funkcja? to co mi si臋 wydawa艂o \"na oko\" to nie to (a nie chc臋 sugerowa膰 r贸wna艅). prosz臋 o pomoc, pozdrawiam. PS. przepraszam, chyba niew艂a艣ciwy dzia艂. nie miejcie mi tego za z艂e. Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2014-10-07 10:51:57 przez nemo |
mimi post贸w: 171 | 2014-10-07 20:47:21Po pierwsze: czy jeste艣 absolutnie pewien, 偶e skuteczno艣膰 procentowa zbroi jest wyliczana z takiego wzoru? Tzn., czy wzi膮艂e艣 inn膮 zbroj臋, dla kt贸rej znasz A, sprawdzi艂e艣 w swojej tabelce f(L) dla poziomu swojej postaci i upewni艂e艣 si臋, czy X si臋 zgadza? Po drugie: mam dla Ciebie dosy膰 smutn膮 wiadomo艣膰. Przypisanie ka偶dej liczbie L pewnej warto艣ci f(L) tak, 偶e f(L) jest liczb膮 pluszak贸w m艂odszej siostry programisty Twojej gry pomno偶onej przed odwrotno艣膰 czasu w sekundach zjadania przez niego miski L p艂atk贸w z cynamonem te偶 jest funkcj膮, a obawiam si臋, 偶e jej jawnego wzoru na podstawie konkretnych danych mo偶esz nie pozna膰. Mam na my艣li to, 偶e od strony formalnej, nie wdaj膮c si臋 w zb臋dne szczeg贸艂y, funkcja jest zbiorem par (L, f(L)), wi臋c funkcj膮 jest te偶 r贸wnie dobrze przyporz膮dkowanie wszystkich liczbom naturalnym od 1 do 45 liczb takich, jak masz w tabelce, a ka偶dej naturalnej wi臋kszej od 45 r贸偶owego s艂onia. Chodzi mi o to, 偶e istnieje niesko艅czenie wiele funkcji, kt贸re dla pierwszych 45 liczb naturalnych maj膮 takie warto艣ci, jak poda艂e艣. Mo偶esz mie膰 wi臋c nadziej臋, 偶e programista mia艂 kaprys u偶y膰 jakiej艣 \"艂adnej\" funkcji, jak wielomian czy funkcja wyk艂adnicza, ale to tylko nadzieja. R贸wnie dobrze m贸g艂 sobie wymy艣li膰 te warto艣ci i wpisa膰 je r臋cznie, czy zada膰 \"艂adnymi\" funkcjami programowi przedzia艂 dla ka偶dego L, aby ten f(L) wylosowa艂 z tego przedzia艂u. Po trzecie: jak ju偶 koniecznie chcesz, mo偶esz poszuka膰 w swojej wersji Excela funkcji linii trendu (dawniej by艂a pod prawym przyciskiem myszy, w tych nowszych jest chyba w narz臋dziach wykresu) i spr贸bowa膰 dopasowa膰 do tego jak膮艣 funkcj臋 wyk艂adnicz膮 czy wielomian - komputer znajdzie Ci wz贸r funkcji, kt贸ra przechodzi przez zadane przez Ciebie punkty, a je艣li to niemo偶liwe - jak najbli偶ej nich. Po czwarte: rzu膰 nazw膮 gry. Mam du偶o bardzo graj膮cych znajomych, a w moim 艣rodowisku ludzie lubi膮 rozkminia膰 takie rzeczy, a nie tylko zabija膰 bezmy艣lnie miniony, wi臋c mo偶liwe, 偶e znam kogo艣, kto ju偶 wie to, czego Ci potrzeba. |
nemo post贸w: 3 | 2014-10-07 23:25:00\"Mo偶esz mie膰 wi臋c nadziej臋, 偶e programista mia艂 kaprys u偶y膰 jakiej艣 \"艂adnej\" funkcji, jak wielomian czy funkcja wyk艂adnicza, ale to tylko nadzieja. R贸wnie dobrze m贸g艂 sobie wymy艣li膰 te warto艣ci i wpisa膰 je r臋cznie, czy zada膰 \"艂adnymi\" funkcjami programowi przedzia艂 dla ka偶dego L, aby ten f(L) wylosowa艂 z tego przedzia艂u.\" a, no widzisz. w sumie w sedno tym trafi艂e艣. ;) w艂a艣nie to chc臋 \"rozkmini膰\". zobacz, skoro f(L) uk艂ada si臋 w 艂adn膮 krzyw膮, to 艂atwiej zada膰 j膮 r贸wnaniem czy liczy膰 i wpisywa膰 do tabelki? my艣l臋, 偶e to jaki艣 wz贸r. sam jestem po cz臋艣ci programist膮 i raczej tak bym to zrobi艂. a skoro wz贸r to po co komplikowa膰 i si臋 przem臋cza膰? na to licz臋. co do szczeg贸艂贸w, to w tym w膮tku pisz臋 o tych samych sprawach co tu. a skoro ju偶 poruszy艂e艣 spraw臋 \"r臋cznego\" wpisywania do tabelki, to gdzie艣 w 艣rodku tego przyd艂ugiego pierwszego posta s膮 opisane \"progi pr臋dko艣ci\". te偶 szukam r贸wnania do niego. b臋dzie tu istotne zaokr膮glanie. dzi臋ki za odp. PS. u偶ywam OpenOffice. :] |
mimi post贸w: 171 | 2014-10-08 20:56:25\"a, no widzisz. w sumie w sedno tym trafi艂e艣. ;)\" Nie, 偶ebym narzeka艂a, ale jestem jednak dosy膰 przywi膮zana do swojej p艂ci ;) \"w艂a艣nie to chc臋 \"rozkmini膰\". zobacz, skoro f(L) uk艂ada si臋 w 艂adn膮 krzyw膮, to 艂atwiej zada膰 j膮 r贸wnaniem czy liczy膰 i wpisywa膰 do tabelki? my艣l臋, 偶e to jaki艣 wz贸r. sam jestem po cz臋艣ci programist膮 i raczej tak bym to zrobi艂.\" Z tym, 偶e sko艅czona, a do tego niewielka liczba danych liczb na wykresie prawie zawsze u艂o偶y si臋 na jakiej艣 krzywej, kt贸ra wygl膮da w miar臋 艂adnie. Tak naprawd臋, zielony wykres to nie jest wykres funkcji, kt贸r膮 zada艂e艣 liczbami - prawdziwy wykres powinien sk艂ada膰 si臋 tylko z 16 punkt贸w (tyle znasz). Narysuj na papierze w kratk臋 16 punkt贸w w taki spos贸b, 偶e ka偶dy kolejny jest troch臋 na lewo i troch臋 do g贸ry w stosunku do pozosta艂ych - prawie na pewno, je艣li masz wy膰wiczon膮 r臋k臋, przejedziesz potem po nich d艂ugopisem tak, 偶e narysujesz krzyw膮, kt贸ra wyda Ci si臋 艂adna. To nie znaczy, 偶e wybieraj膮c na pocz膮tku te punkty wymy艣li艂e艣 sobie jakie艣 r贸wnanie, po prostu je wylosowa艂e艣. Natomiast, je艣li chodzi o wykres, kt贸ry narysowa艂 OpenOffice - nie widz臋 go na tyle wyra藕nie (za gruba linia), 偶eby stwierdzi膰, czy po prostu po艂膮czy艂 punkty odcinkami, czy znalaz艂 sobie jakie艣 r贸wnanie (istniej膮 wzory na dopasowywanie r贸偶nych krzywych czy prostych do zadanych punkt贸w, s膮 wa偶ne w fizyce do艣wiadczalnej i wi臋kszo艣膰 \"licz膮cych\" program贸w potrafi je stosowa膰). Linia trendu jest wa偶na na wykresach, wi臋c my艣l臋 偶e i w OpenOffice si臋 znajdzie. Radz臋 poszuka膰, bo to bardzo przydatna funkcja. Je艣li za艣 chodzi o 16 warto艣ci dla r贸偶nych poziom贸w z Twojego posta, Excel sugeruje mi do nich r贸wnanie $f(L) = 0,0102L^3 - 0,1466L^2 + 27,371L + 48,975$ Nie daje to jednak 偶adnej gwarancji, 偶e kolejny znany punkt u艂o偶y si臋 na tej krzywej - by膰 mo偶e jest to np. wielomian 6 stopnia i ten powy偶szy dostatecznie dobrze go przybli偶a dla liczb mniejszych od 50? Nie jeste艣 te偶 w stanie by膰 na 100% pewny, 偶e zale偶no艣膰 X=A/(A+f(L))jest poprawna (o ile programista Ci tego nie powiedzia艂). Mo偶e akurat mia艂 kaprys, 偶eby inaczej to dzia艂a艂o? Edit: takie ma艂e wyja艣nienie. Je艣li masz dowoln膮 funkcj臋 (mo偶e mie膰 w swoim wzorze np. jakie艣 艣mieszne sinusy, logarytmy, czy co tam jeszcze cz艂owiek mo偶e sobie zamarzy膰), to je艣li tylko, ujmuj膮c to obrazowo, wykres funkcji jest taki, 偶e mo偶esz spokojnie przejecha膰 palcem po jej wykresie i si臋 nie skaleczysz (tzn. nie ma jakiego艣 ostrego zako艅czenia jak na wykresie |x|, nie urywa si臋 gdzie艣 nagle itd.), to da si臋 j膮 przybli偶y膰 wielomianem, tzn. znale藕膰 sobie taki wielomian, 偶e jego warto艣ci zawsze s膮 gdzie艣 blisko warto艣ci Twojej 艣miesznej funkcji. Co wi臋cej, mo偶esz sobie zmniejsza膰 to, jak blisko musz膮 by膰 (masz wielomian, kt贸ry zawsze nie r贸偶ni si臋 od warto艣ci Twojej funkcji o wi臋cej ni偶 0,1? To mo偶esz zej艣膰 do 0,001) - zwi臋kszaj膮c stopie艅 wielomianu, kt贸ry dopuszczasz. Wi臋c dla dowolnej liczby danych, bior膮c pod uwag臋 to, 偶e zapewne gra podaje Wam zaokr膮glone warto艣ci, znajdziesz zapewne wielomian, kt贸ry b臋dzie \"si臋 zgadza艂\". To nie znaczy, 偶e tak by艂o zaprogramowane. Wielomiany po prostu maj膮 tak膮 fajn膮 w艂asno艣膰. Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2014-10-08 21:23:09 przez mimi |
nemo post贸w: 3 | 2014-10-13 12:24:43\"Nie, 偶ebym narzeka艂a, ale jestem jednak dosy膰 przywi膮zana do swojej p艂ci ;)\" ups, wybacz. :) \"Natomiast, je艣li chodzi o wykres, kt贸ry narysowa艂 OpenOffice ...\" to po艂膮czone prostymi punkty. obecnie jest ju偶 wi臋cej tych warto艣ci (inni gracze musz膮 mi da膰 swoje statystyki) i wykres jest nieco bardziej okr膮g艂y. ^^^^update\'owa艂em obraz z tabelk膮 pozostawiaj膮c tylko ostatni膮 kolumn臋 na wykresie.^^^^ \"Linia trendu jest wa偶na na wykresach, wi臋c my艣l臋 偶e i w OpenOffice si臋 znajdzie.\" to, co znajduj臋 zupe艂nie 藕le dzia艂a. ale popr贸buj臋 jeszcze. \"Excel sugeruje mi do nich r贸wnanie f(L)=0,0102L3−0,1466L2+27,371L+48,975\" to raczej nie b臋dzie takie r贸wnanie, zbyt skomplikowane moim zdaniem, ale kto wie... \"Nie jeste艣 te偶 w stanie by膰 na 100% pewny, 偶e zale偶no艣膰 X=A/(A+f(L))jest poprawna\" to typowy wz贸r wykorzystywany w takich grach, ale pewno艣ci mie膰 oczywi艣cie nie mog臋. \"Wielomiany po prostu maj膮 tak膮 fajn膮 w艂asno艣膰.\" zgadza si臋, ale jestem niemal przekonany, 偶e ten wz贸r jest bardzo prosty, bo nie ma uzasadnienia jego komplikowanie. jest te偶 taki problem, 偶e te warto艣ci nie s膮 dok艂adne. dane do ich obliczenia s膮 zaokr膮glane przez co r贸偶ni膮 si臋 o u艂amki procenta od prawdziwych warto艣ci. dzi臋ki za po艣wi臋cony czas. pozdrawiam |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2014-10-07 10:44:27