Konkursy, zadanie nr 289
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
krismk3 post贸w: 1 | 2019-01-25 20:19:20Przede wszystkim na pocz膮tku chcia艂bym wszystkich gor膮co przywita膰. Zarejestrowa艂em si臋 na forum poniewa偶 mam problem z policzeniem pewnego elementu. Ot贸偶 ju偶 t艂umacz臋 w czym rzecz. Mam policzy膰 poziom wody w najni偶szym miejscu rowu przydro偶nego o kszta艂cie trapezu przy nast臋puj膮cych znanych: Szeroko艣膰 dna rowu „C”, pochylenie 艣cian rowu (stosunek 1:1,5) – n1 i n2, g艂臋boko艣膰 rowu – h, Obj臋to艣膰 nap艂ywaj膮cej wody – V, oraz pochylenie rowu przed najni偶szym miejscem oraz za najni偶szym miejscem – i1 i i2 w %. Generalnie mam problem z identyfikacj膮 figury jak膮 tworzy obj臋to艣膰 wody. Jest to wg. mnie figura sk艂adaj膮ca si臋 z 2 ostros艂up贸w (na ka偶d膮 stron臋 rowu) o podstawie trapezu (najni偶sze miejsce) z czego posiada 2 艣ciany o kszta艂cie tr贸jk膮ta i 2 艣ciany prostok膮tne, kt贸re pochylone s膮 pod k膮tem (%) do p艂aszczyzny prostopad艂ej do podstawy tego ostros艂upa. Utkn膮艂em w jednym miejscu uda艂o mi si臋 policzy膰 jedynie zasi臋g na jakiej d艂ugo艣ci woda b臋dzie zalega艂a (z przekszta艂conego wzoru Simsona) natomiast g艂贸wnie zale偶y mi na policzeniu poziomu wody w najni偶szy miejscu niwelety. Zale偶y mi g艂贸wnie na wyprowadzeniu wzoru przy uwzgl臋dnieniu ww. danych w taki spos贸b aby mo偶na by艂o obliczy膰 r贸偶ne przypadki szeroko艣ci dna rowu jego wysoko艣ci itp. Z g贸ry dzi臋kuj臋 wszystkim, kt贸rzy postanowi膮 mi pom贸c. w poni偶szym linku przyk艂adowe rysunki odzwierciedlaj膮ce zadanie https://we.tl/t-5ZLdwY5VPo |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2019-01-25 20:19:20