Zadania tekstowe, zadanie nr 302
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
zico232 post贸w: 1 | 2019-11-29 16:44:34Cze艣膰, mam zadanie, z kt贸rym nie mog臋 si臋 rozprawi膰. Pewna firma certyfikuje swoje oddzia艂y. W ka偶dym z tych oddzia艂贸w znajduje si臋 jaka艣 liczba zespo艂贸w. R贸偶na. Do zgarni臋cia ma by膰 premia pieni臋偶na. S膮 trzy poziomy certyfikat贸w: I, II i III SYMULACJA WYGL膭DA TAK: Procentowo spodziewaj膮 si臋, 偶e b臋dzie wydanych certyfikat贸w: I stopnia - 68% II stopnia - 25% III stopna - 7% 艢rednia szacowana liczba zespo艂贸w w oddzia艂ach, kt贸re b臋d膮 si臋 zg艂asza膰, szacowana jest na: I - 8 - w tych oddzia艂ach, kt贸re zg艂asza膰 b臋d膮 si臋 na I stopie艅 i spe艂nia膰 jego kryteria II - 11- w tych oddzia艂ach, kt贸re zg艂asza膰 b臋d膮 si臋 na II stopie艅 i spe艂nia膰 jego kryteria III - 21- w tych oddzia艂ach, kt贸re zg艂asza膰 b臋d膮 si臋 na III stopie艅 i spe艂nia膰 jego kryteria Wagi tych certyfikat贸w okre艣lono w tabeli (wydaje mi si臋, 偶e to okre艣lone sta艂e?): I - 0,21 II - 0,41 III - 0,62 Certyfikowane oddzia艂y b臋d膮 dofinansowane. I wiemy, 偶e wed艂ug tej symulacji na ka偶dy stopie艅 przypadnie: I - 0,280470544 ca艂o艣ci kwoty dofinansowania II - 0,366351727 ca艂o艣ci kwoty dofinansowania III - 0,352900896 ca艂o艣ci kwoty dofinansowania Czy kto艣 z Was ma pomys艂, jak to zosta艂o wyliczone? Ja mno偶臋 7% * 21 * 0,62, i tak dla ka偶dego stopnia, wtedy wychodzi mniej wi臋cej podobnie, ale s膮 jednak delikatne r贸偶nice. A mo偶e jaka艣 艣rednia wa偶ona? Ma kto艣 z Was jaki艣 pomys艂? |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2019-11-29 16:44:34