Planimetria, zadanie nr 5895
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
iwka post贸w: 128 | 2016-10-23 17:39:23ale to b臋dzie bez sensu, bo nic to nie da ;xx nie rozumiem... nie mo偶e by膰 nic z tym odcinkiem HG, bo nie da si臋 go do niczego przyrownac, wi臋c jak mam policzyc jak H,G dzieli jak nic nie zrobi臋 z G, jedynie z H |
tumor post贸w: 8070 | 2016-10-23 18:09:48HG da si臋 przyr贸wna膰 do GA, je艣li SG jest r贸wnoleg艂y do BH |
iwka post贸w: 128 | 2016-10-23 19:09:34jakim cudem SG mo偶e by膰 r贸wnoleg艂y do BH skoro S jest 艣rodkiem odcinka AB? |
tumor post贸w: 8070 | 2016-10-23 19:13:01Jezusie. Myl臋 literki, do zaple艣nia艂ego wafla. W艂膮cz偶e troch臋 krytycznego my艣lenia i zr贸b tak SG, 偶eby by艂 r贸wnoleg艂y. 呕eby G wypad艂 na AC, nie AB. Ja Ci臋 przepraszam za literkowe pomy艂ki, po prostu mam ide臋 rozwi膮zania i nie robi臋 dok艂adnego rysunku. Nieco wsp贸艂pracuj i poprawiaj. Jak do Talesa potrzebujemy r贸wnoleg艂o艣ci, to musi by膰 r贸wnolegle. |
janusz78 post贸w: 820 | 2016-10-23 19:43:09Wykonujemy rysunek tr贸jk膮ta $ ABC $ ze 艣rodkow膮 $\overline{CS} $ i wysoko艣ci膮 $ \overline{BH}.$ Wprowadzamy oznaczenia: $ |\overline{AS}| = |\overline{SB}| = x.$ St膮d $ |\overline{AB}| = 2x.$ Z punktu $ S $ prowadzimy r贸wnolegle do boku $ \overline{AC}$ odcinek $\overline{SR}, $ gdzie punkt $ R $ jest punktem przeci臋cia si臋 tego odcinka z wysoko艣ci膮 $ \overline{BH}. $ Powsta艂y tr贸jk膮t prostok膮tny $ ASR$ jest podobny do tr贸jk膮ta prostok膮tnego $ BAH $ w skali $ 1:2.$ Wi臋c d艂ugo艣膰 odcinka $ \overline{SR}$ jest r贸wna $ \frac{1}{2}x. $ Zauwa偶my tak偶e, 偶e tr贸jk膮ty prostok膮tne $SPR $ i $ PHC $ s膮 podobne (cecha kkk) w skali $ 1:6.$ Z tego wynika, 偶e $ |\overline{HC}| = 6\cdot \frac{1}{2}x = 3x.$ To nam wystarcza do stwierdzenia, 偶e tr贸jk膮t ABC o bokach d艂ugo艣ci|$ |\overline{AB}| = 2x, \ \ |\overline{AC}| = x +3x = 4x $ i k膮cie $ |\angle A| = 60^{o} $ jest prostok膮tny, bo jego miary pozosta艂ych k膮t贸w wynosz膮: $|\angle B| = 90^{o},\ \ |\angle C| = 30^{o}.$ Jest to zadanie z zakresu rozszerzonego do matury z tematu tr贸jk膮ty podobne ( twierdzenie Talesa). Do rozwi膮zania podobnych zada艅 z planimetrii dotycz膮cych tr贸jk膮t贸w polecam podr臋cznik Nowej Ery \"Teraz 2016 Matura Matematyka. Poziom rozszerzony. Zbi贸r zada艅 i zestaw贸w maturalnych strony 60 - 67 oraz podr臋cznik Andrzeja Kie艂basy Matura z Matematyki Wydawnictwo 2000 strony 47-52. |
iwka post贸w: 128 | 2016-10-23 19:58:37Narysowalam jak m贸wisz ale nie powstanie tr贸jk膮t prostok膮tny ASR :/ |
iwka post贸w: 128 | 2016-10-23 20:03:16tumor sorki, ale ja nie potrafi臋 my艣le膰 jak Ty, s艂abo rozumiem te zadania |
tumor post贸w: 8070 | 2016-10-23 20:03:45Janusz ma na my艣li BSR Ta sama uwaga - nie w艂膮czasz si臋 w proces my艣lenia, przez to ka偶da liter贸wka uniemo偶liwia Ci wszystko. Najwyra藕niej zatem nie potrafisz te偶 my艣le膰 jak Janusz. Je艣li on zrobi zadanie do ko艅ca, to nauczysz si臋 na pami臋膰 i je przedstawisz w klasie. Za to ludzi przepraszaj, a nie za to, 偶e wolisz si臋 czyich艣 rozwi膮za艅 uczy膰 ni偶 moich. ;) Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2016-10-23 20:05:05 przez tumor |
iwka post贸w: 128 | 2016-10-23 20:22:05wlasnie o to chodzi, ze wlaczam sie w proces my艣lenia, ale nie widz臋 po prostu tego co Wy, niestety. Nie chce sie uczy膰 niczyich rozwi膮za艅, chce po prostu wiedzie膰 jak zadanie rozwi膮za膰 bo nie mam kompletnie poj臋cia, mimo ze bardzo dlugo probuje je zrobi膰 i nwm za co mia艂abym przeprasza膰 innych ludzi, a przepraszam Ciebie za to, ze po艣wi臋casz mi czas a ja nie potrafi臋 tego ogarnac i mi g艂upio ze ci膮gle o cos pytam Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2016-10-23 20:23:08 przez iwka |
tumor post贸w: 8070 | 2016-10-23 20:30:44Mamy tr贸jk膮t ABC, punkt S w po艂owie AB, wysoko艣膰 BH. W moim rozwi膮zaniu r贸wnolegle do BH prowadzimy SG, odcinaj膮c w ten spos贸b tr贸jk膮t mniejszy od wi臋kszego (BAH). W rozwi膮zaniu Janusza post臋pujemy podobnie, ale prowadzimy z S odcinek r贸wnoleg艂y do AB, powstaje tr贸jk膮t BSR, r贸wnie偶 podobny do BAH. W moim rozwi膮zaniu proporcja 6:1 jest z twierdzenia Talesa przeniesiona na CH:HG. (a skoro HG jest po艂ow膮 HA, to i CH:HA znamy) W rozwi膮zaniu Janusza mniejszy tr贸jk膮t PRS jest podobny do wi臋kszego CPH, co r贸wnie偶 z proporcji 6:1 pozwala pozna膰 proporcj臋 CH:RS (a ostatecznie CH:HA) ---- Obaj z Januszem zrobili艣my liter贸wki, bo m臋cz膮co si臋 operuje tymi wszystkimi literkami. Rysunek, r贸wnoleg艂a, a potem to do tego jest r贸wne temu do tego i ju偶. Ty si臋 za mocno przywi膮zujesz do literki, jak膮 kto艣 napisa艂 i zamiast szuka膰, gdzie r贸wnoleg艂y odcinek prowadzony z S da jakie艣 tr贸jk膮ty podobne, czekasz na podpowiedzi. Fajnie za to, 偶e sprawdzasz, czy nasze teksty maj膮 sens. Tylko wi臋cej w艂asnej pracy. Gdy nie maj膮 sensu - podejrzewaj liter贸wk臋 i szukaj swojego rozwi膮zania. No. Do roboty. |
| strony: 1 2 3 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2016-10-23 17:39:23