Probabilistyka, zadanie nr 4149
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
tumor post贸w: 8070 | 2016-01-21 21:29:25Powa偶nie? To wyja艣nisz nie rozumiej膮c? B臋dziesz na egzaminie pisa膰 o \"dw贸ch postaciach wzoru\", nie czaj膮c, 偶e $p^n(1-p)$ i $(1-p)^np$ oznaczaj膮 dok艂adnie to samo, tylko raz p jest pora偶k膮, a raz sukcesem i ca艂a r贸偶nica to oznaczenia? A jak zamiast p kto艣 u偶yje q albo b albo x albo m albo k to dostaniesz 9872347972135 postaci wzoru? Rozk艂ad geometryczny dotyczy sytuacji, czy powtarza si臋 do艣wiadczenie a偶 do uzyskania sukcesu. s ps pps ppps i tak dalej, gdzie p jest pora偶k膮, s sukcesem. St膮d oczywiste prawdopodobie艅stwa $P(X=k)=p^ks$ Ale w zadaniu 2 nie mamy do czynienia z potencjalnie niesko艅czonym ci膮giem pr贸b. Liczymy zatem mo偶liwo艣膰, 偶e zatrzyma poci膮g kt贸ry艣 z semafor贸w. Natomiast prawdopodobie艅stwo, 偶e nie zrobi tego 偶aden, obliczamy odejmuj膮c od 1 prawdopodobie艅stwo, 偶e kt贸ry艣 to zrobi. Trudne? Prawdopodobie艅stwo, 偶e co艣 si臋 nie stanie, to 1 minus prawdopodobie艅stwo, 偶e si臋 stanie. Ale nie rozumiej膮c tego chcesz WYJA艢NIA膯 na egzaminie, sk膮d si臋 bior膮 wzory? Bo wiesz najlepiej, kiedy dostaniesz 2 (jak zrozumiesz), a kiedy 5 (jak b臋dziesz be艂kota膰 specjalistyczne nazwy nie maj膮c poj臋cia, do czego je przypi膮膰). --- I jeszcze ma艂a uwaga techniczna. Nie ma na tym forum drugiej osoby robi膮cej tyle b艂臋d贸w co Janusz. To drugi argument za my艣leniem. Pozdro. ;) |
kaefka post贸w: 37 | 2016-01-21 21:45:18no wiem, ale to zadanie by艂o na kolokwium rozwi膮za艂am je tak jak pisa艂e艣 po prostu wymna偶aj膮c odpowiednie p-stwa, bez podawania wzor贸w z kt贸rych korzystam. I co? 2! bo brak wyprowadzenia wzor贸w jest jednoznaczny z brakiem rozumowania b膮d藕 z niesamodzielnym rozwi膮zywaniem zadania |
kaefka post贸w: 37 | 2016-01-21 21:45:51Ale dzi臋ki za pomoc i zainteresowanie!:) |
tumor post贸w: 8070 | 2016-01-21 21:51:25To trzeba je wyprowadzi膰. Albo i interweniowa膰 u samorz膮du. Albo u dziekana. Ja rozumiem, 偶e wyk艂adowcy bywaj膮 niepowa偶ni. Wzory, definicje, twierdzenia, a potem powstaj膮 takie Janusze. Janusza rozwi膮zanie po poprawkach jest ci膮gle z艂e. :) (Oczywisty pow贸d: prawdopodobie艅stwa mo偶liwych zdarze艅 powinny sumowa膰 si臋 do 1) Nie b膮d藕 Januszem. Naucz si臋 twierdze艅 艂adnie i lej du偶o wody na egzaminach, ale my艣l zawsze co robisz i z czego wynika. ;) |
kaefka post贸w: 37 | 2016-01-21 21:53:41wiem ja to umiem policzy膰, ale tak \"po ludzku na ch艂opski rozum\" a nie \"po matematycznemu\" |
| strony: 1 2 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2016-01-21 21:29:25