logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Logika, zadanie nr 960

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

aaaaaaaaa
post贸w: 15
2013-01-27 14:39:26

Witam, chcia艂bym 偶eby mi kto艣 zweryfikowa艂 czy dobrze dowodzi艂em.
Mamy takie zbiory:

(A/B) $\cap$ (C/D) = (A$\cap$C)\(B$\cup$D)

A wi臋c ja to tak zrobi艂em:

L = (A/B) $\cap$ (C/D) = A/(A $\cap$ B) $\cap$ C/(C$\cap$D) =
A/(A$\cap$B)/(A$\div$B) $\cap$ C/(C$\cap$D) / (C$\div$D) =
A/(A$\cap$B)/(A/B)$\cup$(B/A) $\cap$ C/(C$\cap$D)/(C/D)$\cup$(D/C)=
A/(A$\cap$B) $\cap$ C/(C$\cap$D) = (A$\cap$C)/(B$\cup$D)

Je艣li to jest 藕le, to prosi艂bym o poprawne rozwi膮zanie.

Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2013-01-27 19:01:06 przez aaaaaaaaa

aaaaaaaaa
2013-01-27 15:04:50

W tresci zadania wkrad艂 mi si臋 b艂膮d, powinno by膰:

(A/B) $\cap$ (C/D) = (A$\cap$C)\(B$\cup$D)

tumor
post贸w: 8070
2013-01-27 15:42:41

Posty mo偶na edytowa膰, 偶eby je poprawi膰. Nie trzeba wkleja膰 wersji marnej, drugiej marnej, uzupe艂nie艅, aneks贸w, dodatk贸w, za艂膮cznik贸w, poprawek, errat i tym podobnych. Mo偶na by艂o po prostu poprawi膰 zadanie. :)

To, co nazywasz swoim rozwi膮zaniem, po pierwsze zawiera b艂膮d, o kt贸rym piszesz, czyli jest do kitu. Ale popatrz na to swoje rozwi膮zanie. To, co masz pod koniec pierwszej linijki, to DOK艁ADNIE TO SAMO, co masz na pocz膮tku ostatniej linijki. Czyli przekszta艂casz, przekszta艂casz, przekszta艂casz 偶eby DOJ艢膯 DO PUNKTU WYJ艢CIA, a nast臋pnie hop - w jednym kroku rzekomo dochodzisz do celu? Fantastyczne.

Ja bym zrobi艂 tak:

$(A\backslash B)\cap (C\backslash D)=(A\cap B`) \cap (C \cap D`)=(A\cap C)\cap (B` \cap D`)=(A\cap C)\cap (B \cup D)`=(A\cap C)\backslash (B\cup D)$

aaaaaaaaa
2013-01-27 18:59:42

Dzi臋ki, troch臋 skuma艂em po tym. zrobi艂em reszt臋 zada艅 i mam nadziej臋 偶e kt贸re艣 jest ok:

(A$\cup$B)$\cap$B = B

L = (A$\cup$B)$\cap$B=(A$\cap$B)$\cup$(B$\cap$B) = (A$\cap$B)$\cup$B=(A/B)\' $\cup$B = (A\'/B\')$\cup$B I tu niewiem co dalej jak nie robi臋 nie jest r贸wne prawej stronie.
W tresci zadania jest mo偶liwo艣膰 偶e zbiory nie s膮 sobie r贸wne.

2.
(A$\cap$B)$\cup$(A/B) = A

L = (A$\cap$B)$\cup$(A/B) = (B$\cap$A)$\cup$(A$\cap$B\') = A(B$\cap$B\') = A(B/B) = A = P

3. (A/B) = A/(A$\cap$B)

P = A/(A$\cap$B) = (A/B) $\cup$(A/A) = (A$\cap$B)\' $\cup$(A$\cap$A)\' = (A\'$\cup$B\')$\cap$(A\'$\cup$A\') =
(A\'$\cup$B\')$\cap$(A\'$\cup$A\') =
(A/B)/(A$\cap$A) = (A/B)

4. (A/B)$\cup$B = A

L= (A/B)$\cup$B = (A$\cap$B\')$\cup$B =
= (A$\cup$B) $\cap$(A $\cup$B\') = (A$\cup$B)$\cap$(A$\cap$B) i tu dalej niewiem

Od razu poprosz臋 kogo艣, 偶eby zrobi艂 zadanie, kt贸re wklej臋 poni偶ej, bo niewiem jak je rozwali膰.

Niech U b臋dzie pewnym ustalonym zbiorem, zwanym uniwersum. Je偶eli A Zkresk膮 pod$\subset $ U, to A =def U\A
nazywa si臋 dope艂nieniem zbioru A. Pokaza膰, 偶e dla podzbior贸w z uniwersum U zachodz膮 prawa
de Morgana:
a) (A $\cup$ B)\'; = A\' $\cap$ B\'

Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2013-01-27 19:21:32 przez aaaaaaaaa

tumor
2013-01-27 19:52:24

A musisz zawsze przekszta艂ca膰 w ten sam spos贸b?
Bo zadanie drugie sensowniej zrobi膰 tak:

$C\cap B \subset B$ (ZAWSZE!)
Dlatego $(A\cup B)\cap B \subset B$

Z drugiej strony $B\subset B$ i $B\subset (A\cup B)$, zatem $B\subset (A\cup B)\cap B$

-----

Taka uwaga: r贸偶nic臋 zbior贸w pisze si臋 tak
$\backslash$
od biedy pisz po prostu minus, ale absolutnie nie pisz
$/$

-----
4. tego nie udowodnisz, bo to nieprawda :P
(To znaczy LEPIEJ gdy nie udowodnisz)
-----
3. Zaczynasz od
$A\backslash (A \cap B)=(A\backslash B)\cup (A\backslash A)$
Wg mnie po takim pocz膮tku wystarczy skorzysta膰 z tego, 偶e $A\backslash A=\emptyset$, czyli od razu dostajemy $A\backslash B$.
Natomiast ten pocz膮tek na pewno jest oczywisty?

-----

Nie stosuj zapisu \"A Zkresk膮 pod $\subset$\" i podobnych. Wujek google zna sk艂adni臋 latex, mo偶esz wi臋c u偶y膰 tak偶e symboli, kt贸rych nie ma po lewej. Ale u偶yj ich czytelnie. :)

aaaaaaaaa
2013-01-27 20:08:23

Ja si臋 dopiero ucz臋 :)
I mi艂o 偶e co艣 mi si臋 uda艂o dobrze zrobi膰.

Jak rozumiem to wpierwszym zadaniu, jest dobrze 偶e nie mog臋 udowodni膰?
Drugie zadanie pomimo 偶e mam inaczej jest, ok?
Teraz pozna艂em nowy spos贸b.

A tu pe艂na poprawiona tre艣膰 zadania z De morganem:

Niech U b臋dzie pewnym ustalonym zbiorem, zwanym uniwersum. Je偶eli A $\neg$$\subset$ U , to A =def U\A
nazywa si臋 dope艂nieniem zbioru A. Pokaza膰, 偶e dla podzbior贸w z uniwersum U zachodz膮 prawa
de Morgana:
a) (A $\cup$ B)\' = A\' $\cap$ B\'

Tak jest ok?

tumor
2013-01-27 20:37:49

Dobrze to b臋dzie, jak b臋dziesz umie膰 udowodni膰 prawd臋 i zauwa偶y膰 nieprawd臋 :)

Zadanie pierwsze zrobi艂em (moim zdaniem do艣膰 szybko i sprawnie) w odpowiedzi z 15:42:41.

Zadanie $(A\cup B) \cap B=B$ zrobi艂bym jak w odpowiedzi z 19:52:24

Zadanie $(A \cap B)\cup (A\backslash B)=A$ ma jakie艣 braki znakowe, nie wiem co ma oznacza膰 brak znaku. :)
Moim zdaniem wystarczy
$(A \cap B)\cup (A\backslash B)=(A \cap B)\cup (A\cap B`)=A \cap (B\cup B`)=A$

Zadanie podpisane nr 3 zrobi艂em w odpowiedzi z 19:52:24, nie ma sensu rozpisywa膰 d艂ugo, skoro dopuszcza si臋 tak z艂o偶ony pierwszy krok.

Zadanie podpisane nr 4 to nieprawda. Tam nie ma r贸wno艣ci.

Je艣li rozwi膮zujesz zadania z dzia艂a艅 na zbiorach, dostajesz jak膮艣 r贸wno艣膰 i masz j膮 przedstawi膰 pro艣ciej, rozbi膰 na kroki. Ale co to znaczy pro艣ciej? Kto ma to zrozumie膰? To wszystko subiektywne. Mo偶esz przekszta艂ca膰 jakie艣 wyra偶enie przez 20 linijek, tylko pytanie, czy wszystkie kroki, jakie zrobisz, inni uznaj膮 za 艂atwe. Ja nie wiem. Dla mnie w rozwi膮zaniu zadania 3 pierwszy krok jest do艣膰 spory, a potem reszta niepotrzebna.
Natomiast mam powiedzie膰, czy jest dobrze. Dobrze jest wtedy, gdy po dw贸ch stronach r贸wno艣ci jest to samo. Ale czy to wida膰? Czy wszyscy, kt贸rym przedstawisz rozwi膮zania (mo偶e inni studenci) b臋d膮 przekonani, 偶e wszystkie kroki s膮 s艂uszne? Tego ja nie powiem. :)

-----
W zadaniu z de Morgana nie rozumiem zapisu $\neg \subset$. Gdzie偶e艣 taki znalaz艂? :)

aaaaaaaaa
2013-01-27 20:58:07

z tym to mam na my艣li odpowiednik $\le$ w $\subset$

Po prostu znak $\subset$ z kresk膮 pod ni膮.
Ja to rozumiem 偶e zbi贸r nie jest podzbiorem innego zbioru :)

tumor
2013-01-28 07:34:13

Naprawd臋 nie jest trudno znale藕膰 symbole
$\subseteq, \supseteq$

W 99% przypadk贸w symbol $\subseteq$ znaczy dok艂adnie to, co $\subset$, r贸偶ni si臋 jedynie tym, 偶e JAWNIE si臋 w nim zaznacza, 偶e podzbi贸r mo偶e by膰 niew艂a艣ciwy, czyli mo偶e by膰 r贸wny nadzbiorowi.
Bardzo rzadko, niesamowicie bardzo rzadko kto艣 u偶yje symbolu $\subset$ w znaczeniu $\subsetneq$ podzbioru w艂a艣ciwego. Praw de Morgana by to nie zmieni艂o, ale jest niepotrzebne.

Wystarczy w zadaniu zmieni膰 dope艂nienie, czyli ten apostrof, na r贸偶nic臋 $U\backslash$ i tak udowodni膰.

aaaaaaaaa
2013-01-28 13:04:10

OK, teraz wiem.
Teraz zaj膮艂em si臋 Relacjami binarnymi:

Jest takie zadanie:
Niech X =def {a, b, c, d} oraz R $\subseteq$ X2. Zbada膰 kt贸re spo艣r贸d w艂asno艣ci: symetrii, przeciwsymetrii, zwrotno艣ci,
przeciwzwrotno艣ci, przechodnio艣ci, sp贸jno艣ci i r贸wnowa偶no艣ci maj膮 nast臋puj膮ce relacje binarne:
a) R = {<a, a>, <b, b>, <a, b>}
b) R = {<a, a>, <b, b>, <c, c>, <d, d>, <a, b>, <b, a>}

Moje odpowiedzi to:
a) Zwrotna, Przeciwsymetryczna
b) Zwrotna, Symetryczna, Sp贸jna

Problem tej ca艂ej logiki polega na tym, 偶e nigdzie nie ma tego wyt艂umaczonego s艂owami, tylko wzorami.

Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2013-01-28 13:05:16 przez aaaaaaaaa
strony: 1 2

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj