logowanie

matematyka » forum » zadania » zadanie

Konkursy, zadanie nr 113

ostatnie wiadomości  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwiązanie

attila
postów: 15
2013-02-13 18:14:20

Czesc ;) szukam małej pomocy w rozwiązaniu 2 testów których nie wiem jak rozwiązać. Mam nadzieję ze pomożeci mi troche ;)


z góry dzieki :)

Wiadomość była modyfikowana 2013-02-13 19:41:37 przez attila

tumor
postów: 8085
2013-02-13 18:29:31

Zadania przepisujemy, nie skanujemy. Przeczytaj regulamin. :)


attila
postów: 15
2013-02-13 19:11:33

aha :) mój błąd :)

$1.(x^{3}sinx+\sqrt{x}ctgx)'=$
$2.e^{3x}+cos(\frac{1}{x}+arcsin2x)'=$
$3.(\frac{arctg2x}{ln(2x+1)})'=$
$4.wyznaczyc ekstrema lokalne i przedziały monotonicznosci $
$f(x)=xe^{-3x}=$
$5.\lim_{x \to -\infty} xe^{3x}=$
$6.\lim_{x \to \infty0}(\frac{1}{x} - \frac{1}{arcctgx})=$


attila
postów: 15
2013-02-13 19:19:29

$7.(x^{2}cosx + \sqrt{x}tgx)'=$
$8.(e^{-x} + sin (\frac{1}{x} + arctg2x)'= $
$9.(\frac{arcsin3x}{ln(2x+1)})' =$
$10. wyznaczyc ekstrema lokalne i przedzialy monotonicznosci fukcji$
$ln^{2}x - 4lnx + 3 = $
$11.\lim_{x \to \infty0} xe^{-x} = $
$12. \lim_{x \to 0}(\frac{1}{x} - \frac{1}{sinx}) = $

troche dłużej to zajeło niż wrzucenie zdjęcia :)


tumor
postów: 8085
2013-02-13 19:23:24

1) $(x^3sinx+x^\frac{1}{2}ctgx)`=3x^2sinx+x^3cosx+\frac{1}{2}x^\frac{-1}{2}ctgx-\frac{x^\frac{1}{2}}{sin^2x}$


tumor
postów: 8085
2013-02-13 19:27:32

2) niepoprawnie przepisujesz

$(e^{3x}+cos(\frac{1}{x})+arcsin2x)`=3e^{3x}+sin(\frac{1}{x})*\frac{1}{x^2}+\frac{2}{\sqrt{1-4x^2}}$


tumor
postów: 8085
2013-02-13 19:33:52

3.$
(\frac{arctg2x}{ln(2x+1)})`=\frac{\frac{2}{1+4x^2}ln(2x+1)-arctg2x*\frac{2}{2x+1}}{ln^2(2x+1)}$




tumor
postów: 8085
2013-02-13 19:34:00

9.$
(\frac{arcsin3x}{ln(2x+1)})`=\frac{\frac{3}{\sqrt{1-9x^2}}ln(2x+1)-arcsin3x*\frac{2}{2x+1}}{ln^2(2x+1)}$


tumor
postów: 8085
2013-02-13 19:36:47

7. $(x^2cosx+x^\frac{1}{2}tgx)`=2xcosx-x^2sinx+\frac{1}{x}x^\frac{-1}{2}tgx+\frac{1}{cos^2x}x^\frac{1}{2}$


tumor
postów: 8085
2013-02-13 19:40:20

8. Tu też źle przepisany. no no

$(e^{-x}+sin(\frac{1}{x})+arctg2x)`=-e^{-x}+cos(\frac{1}{x})*\frac{-1}{x^2}+\frac{2}{1+4x^2}$

strony: 1 23

Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj





© 2017 Mariusz Śliwiński      o serwisie | kontakt online: 15 drukuj