Inne, zadanie nr 2751
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
tumor post贸w: 8070 | 2014-10-27 18:58:20Umiesz zaznaczy膰 w uk艂adzie $y=x-1$? (Zak艂adam, 偶e tak) Nast臋pnie bierz punkty znad tego wykresu i sprawdzaj, czy spe艂niaj膮 $y\ge x-1$, a potem jeszcze punkty spod tego wykresu i sprawdzaj, czy dla nich $y \ge x-1$ (Dwa pierwsze zdania nie s膮 do Ciebie, o) |
zanetka66 post贸w: 114 | 2014-10-27 19:29:07I tak nie wiem o co chodzi, mo偶e m贸g艂by艣 mi rozpisa膰 to od pocz膮tku do ko艅ca, te przyk艂ady. Wiem, jestem s艂aba z matmy.Ale naprawd臋 nie rozumiem tego zadania |
Mariusz 艢liwi艅ski post贸w: 489 | 2014-10-27 19:35:53Rozpisywa膰 nie ma co si臋 w tych przyk艂adach, tu trzeba wzi膮膰 kartk臋, o艂贸wek, narysowa膰 krzywe lub wykresy funkcji i zaznaczy膰 cz臋艣膰 wsp贸ln膮 obszar贸w. Takie jest polecenie. W pierwszym przyk艂adzie b臋dziesz mia艂a dwa \"okr臋gi\", cz臋艣ci膮 wsp贸ln膮 b臋dzie pier艣cie艅, ale trzeba to narysowa膰. Ta storna powinna pom贸c nier贸wno艣膰 A $\cap$ nier贸wno艣膰 B = A iloczyn B Jak na艂o偶ysz na siebie te dwa obrazy, otrzymasz cz臋艣膰 wsp贸ln膮, kt贸ra jest rozwi膮zaniem. Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2014-10-27 19:57:25 przez Mariusz 艢liwi艅ski |
zanetka66 post贸w: 114 | 2014-10-28 17:13:47Chodzi mi o to jak ja mam narysowa膰 to, bo nie wiem? |
zanetka66 post贸w: 114 | 2014-10-29 17:54:43Ludzie, je偶eli umiecie, to pom贸偶cie mi, prosz臋... Mo偶e to dla was banalne zadania, ale ja naprawd臋 nie wiem jak je zrobi膰, pomocy... |
zanetka66 post贸w: 114 | 2014-10-30 17:38:27Pomo偶ecie? |
tumor post贸w: 8070 | 2014-10-30 17:48:43To jest w sumie tak, 偶e je艣li studentka nie tylko nie wie, jak zrobi膰 zadania, ale jeszcze nie umie si臋 dowiedzie膰, nie umie o tym przeczyta膰, wreszcie spisuje rozwi膮zania z internetowego forum, to w ka偶dym pa艅stwie cywilizowanym ta studentka powinna przesta膰 by膰 studentk膮 natychmiast. Ka偶dy cz艂owiek ma prawo do niewiedzy, ale prawo do oszustwa i uzyskania dyplomu niezas艂u偶enie to ju偶 nie ka偶dy ma i nie wsz臋dzie. Otrzymujesz ci膮gle pomoc, \"ludzie, ratunku\", jeszcze tylko Boga dopisz do b艂aga艅, 偶eby by艂o mniej matematyki a wi臋cej emocji. Jedyn膮 osob膮, kt贸ra Ci nie pomaga wcale, jeste艣 Ty. Co s膮dzisz, 偶e tu si臋 wszyscy urodzili z wiedz膮? 呕e ca艂a ludzko艣膰 si臋 rodzi z wiedz膮, a Ty zas艂ugujesz na otrzymanie rozwi膮za艅 na tacy z uwagi na wsp贸lnot臋 gatunkow膮? Zacznij co艣 samodzielnie robi膰. Nie robisz. Nie umiesz nic przeczyta膰, kto艣 musi siedzie膰 i wyja艣nia膰. Nie umiesz si臋 zastanowi膰. Dla Ciebie chyba istniej膮 tylko rozwi膮zania, kt贸re kto艣 opowie, bo si膮艣膰 nad zadaniem i my艣le膰 najwyra藕niej nie masz zamiaru. Mog臋 Ci napisa膰 podanie o skre艣lenie z listy student贸w, ale podpisa膰 te偶 musisz samodzielnie. |
zanetka66 post贸w: 114 | 2014-10-30 18:28:13Wiesz, jeste艣 niesprawiedliwy, nie znasz mnie, nie masz prawa obra偶a膰, to prawda, 偶e mo偶e powinnam to umie膰 i wiedzie膰 jak zrobi膰, ale potrzebuj臋 pomocy i nie jest prawd膮, 偶e siedz臋 i czekam na gotowe, my艣lisz, 偶e nie pr贸bowa艂am??? Pr贸bowa艂am i to na r贸偶ne sposoby, a 偶e nigdy nie mia艂am podobnych zada艅 to nie moja wina. Wiesz ile zada艅 przerobi艂am przed matur膮? Nawet si臋 nie domy艣lasz... Wraca艂am ze szko艂y i tylko robi艂am zadania, nawet w weekendy i uwierz mi nie by艂o nawet podobnego zadania, dlatego prosz臋 o pomoc, bo bardzo mi zale偶y 偶eby zrozumie膰 te zadania i wiedzie膰 jak zrobi膰. A 偶e s膮 takie strony gdzie inni mog膮 mi pom贸c, to z nich korzystam, czy to naprawd臋 a偶 tak wielki grzech? Ka偶dy kiedy艣 potrzebowa艂 pomocy, ty pewnie te偶. Ja w szkole jak umia艂am jakie艣 zadanie to pomaga艂am innym, a teraz kiedy ja potrzebuj臋 pomocy i ty wiesz jak rozwi膮za膰 to zadanie mnie obra偶asz. Jeste艣 naprawd臋 mi艂y i pomocny. Wielki dzi臋ki. Prosi艂am tylko o pomoc, a co dosta艂am...? |
tumor post贸w: 8070 | 2014-10-30 19:10:50Ja ju偶 mam z艂e zdanie na temat uczelni, ale nawet na uczelniach oszustwa s膮 pi臋tnowane i w tym temacie si臋 nie myl臋, jestem sprawiedliwy. Ilo艣ci膮 zada艅 do matury mnie nie bij, bo skoro nie umiesz roz艂o偶y膰 wielomianu na czynniki, to by艂y to zadania z najprostszej 膰wiartki materia艂u maturalnego. Widzisz, tu wchodzi sporo os贸b. A ja mam troch臋 ksi膮偶ek, troch臋 widzia艂em. I te osoby m贸wi膮 \"szuka艂em w tylu ksi膮偶kach, by艂em w bibliotece, u偶ywa艂em internetu, a tego nie mog臋 znale藕膰\". Ja wpisuj臋 w google - znajduj臋, ja si臋gam na p贸艂k臋 - znajduj臋. A mimo to te osoby s膮dz膮, 偶e mi kit pocisn膮, 偶e tyle szuka艂y. Zrobi艂em z r贸偶nymi lud藕mi wi臋cej zada艅 maturalnych, prawdopodobnie wi臋cej ni偶 ca艂a Twoja klasa w liceum razem wzi臋ta, a Ty mi w艂a艣nie m贸wisz, 偶e mo偶na sp臋dza膰 TYYYYLE czasu na zadaniach i nie wiedzie膰, co to jest suma zbior贸w i nie wiedzie膰, jak si臋 rozk艂ada wielomian na czynniki i nie wiedzie膰, 偶e je艣li y=ax+b to prosta, to y>ax+b to obszar nad prost膮, a y<ax+b pod prost膮? Ja powtarzam - my si臋 z t膮 wiedz膮 nie rodzimy. My CZYTAMY. Znaczek = czytam \"r贸wna si臋\". I y R脫WNA SI臉 ax+b, jest r贸wny. Albo y JEST WI臉KSZY od ax+b. Gdzie jest wi臋kszy y? W g贸r臋. W kierunku wskazanym przez strza艂k臋 osi. Ile lat przygotowywa艂a艣 si臋 do matury, 偶e nie wiesz, w kt贸r膮 stron臋 s膮 wi臋ksze y, a w kt贸r膮 mniejsze? Ja si臋 spodziewam, 偶e Twoja nauka w liceum mog艂a by膰 dostosowana do matury, czyli by艂a ograniczeniem do zada艅 typowych, do prostych schemat贸w bezmy艣lnego rozwi膮zywania zada艅 typowych. Ale problem nie jest w tym, 偶e nagle pojawia si臋 zadanie nowe, problem jest w tym, 偶e NIE WIESZ, 偶e $y=ax+b$ opisuje zwi膮zek mi臋dzy wsp贸艂rz臋dnymi punkt贸w. A $y>ax+b$ opisuje inny zwi膮zek mi臋dzy wsp贸艂rz臋dnymi punkt贸w. Nie umiesz tego przeczyta膰 po 12 latach nauki matematyki, nawet w weekendy. Nie wiem, czego zatem si臋 uczy艂a艣, je艣li znaczka > dobrze nie rozumiesz, idei wykresu w uk艂adzie kartezja艅skim dobrze nie rozumiesz, dzia艂a艅 na zbiorach nie znasz. Ale zn贸w: mo偶na przeczyta膰, 偶e $A\cup B = \{x: x\in A lub x\in B\}$, co jest zapisem prostym. Suma zbior贸w to og贸艂 element贸w nale偶膮cych do co najmniej jednego ze zbior贸w sumowanych. Po polsku? Ile tygodni i ile weekend贸w nale偶y po艣wi臋ci膰 na my艣lenie, 偶eby przeczyta膰 jedno zdanie zapisane symbolicznie i - poni偶ej - po polsku? W sumie mo偶e 3 linie tekstu. Je艣li potrzebujesz pomocy, to wsp贸艂pracuj. Bo zachowujesz si臋, jakby艣 potrzebowa艂a tylko rozwi膮za艅. Wklejasz seri臋 przyk艂ad贸w i czekasz. Nie mo偶na Ci臋 prawie nam贸wi膰 na jak膮艣 wsp贸艂prac臋. Gdy m贸wi臋, 偶eby艣 napisa艂a, jakie elementy ma zbi贸r A, to w og贸le olewasz moj膮 wypowied藕. Czekasz, a偶 zrobi kto艣 inny. Tak wsp贸艂pracujesz? Gdzie wida膰 t臋 Twoj膮 prac臋? Bo ja widz臋, 偶e nawet nie po艣wi臋ci艂a艣 sekundy by si臋 nauczy膰 pisa膰 warto艣膰 bezwzgl臋dn膮 ||, piszesz II. Gdy wklejasz seri臋 zada艅 to nie dodajesz 偶adnej pr贸by w艂asnego rozwi膮zania. A mo偶esz. Kto艣 Ci broni? Nie zerkn臋艂a艣 w regulamin, cho膰 ju偶 wspomniano, 偶e ilo艣膰 zada艅 jest nieregulaminowa. No ale regulamin arystokracji nie obowi膮zuje, prawda? Gdzie Ty widzisz t臋 swoj膮 prac臋, wsp贸艂prac臋, to swoje po艣wi臋cenie? Teraz masz dosta膰 zadania bo poprosi艂a艣, a w liceum niby komu艣 pomog艂a艣? Ekstra. A ja mam prostszy system - t艂umacz臋 ka偶demu, kto wsp贸艂pracuje. A Tobie, jak dot膮d, na kredyt. (A kto艣 na to miejsce na studiach zas艂uguje. I po sko艅czeniu studi贸w nie b臋dzie niebezpieczny.) |
zanetka66 post贸w: 114 | 2014-10-30 20:17:45Dobra, pomi艅my to co na mnie napisa艂e艣, chc臋 rozwi膮za膰 te zadania i potrzebuj臋 twojej pomocy. Chc臋 wsp贸艂pracowa膰. Mo偶e zacznijmy nasz膮 znajomo艣c od pocz膮tku? W przyk艂adzie a) to r贸wnanie okr臋gu A=(0,0) r$\ge$4, B=(0,0), r$\le$9 i mam to jako艣膰 narysowa膰 potem? |
| strony: 1 2 3 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2014-10-27 18:58:20